19 Haziran 2024 Çarşamba

Var Olan Guuklayışlar ve Turuncunun Binlerce Turuncusu.


Bir yazım doğduğunda, kalbim büyük bir heyecanla dolar. İçime sinse de, sinmese de; o, bendendir ve vardır. Aslında biliyor musun, içime sinmeyen bir yazı beni daha çok gıdıklar. Tatlı tatlı. Bazen kaşımak isteyeceğim, bazen kaçmak isteyeceğim, bazen bu halime gülmek isteyeceğim... Bazense, orada duran ve göremediğim şeyi çıkarıp atmak isteyeceğim, böyle tanımlı ama böyle isimsiz hisler hissederim. 

Böylesi güzeldir ve gereklidir, hislerini sahiplenmek. Dışlanan her his, seni kafaya takar ve aslında masumca bir köşede bekler. Amacı seni nakavt etmek veya şaşırtmak değildir. Sadece vardır, bu kadar. Var olduğu için onu suçlayamazsın. Sadece kabul etmelisin. Çünkü onun senden istediği de belki de budur. Sohbetini çok sevdiğim bir arkadaşım vardı. Hoş, genelde o dinlerdi. Ama o her konuştuğunda, ağacına sokulmuş bir cırcır böceği gibi güvenle dolardım. Bir keresinde, aslında iyi bir kişisel gelişimci olabileceğini söylemişti. Ciddi değildi, o böyle şeyleri gülerek söyler, ama söylediği cümle mantıklıydı. Bugün, uzun zamandan sonra bu cümlesi aklıma geldi. Bu nedenle o günü anımsadım. Kabul et, affet, devam et.

Beyin, en çok ilgimi çeken organdır. Ortaokula giderken bir dönem beyin cerrahı olmak istiyordum ahahah. Tabi ki bu benim yeteneklerim dışında bir alan. Ancak, beynin fiziksel yapısını inceleyebilecek biri olmasam da, dildir, düşüncedir odur budur, onun nimetlerinden yararlanmaya ve gizemine hayran kalmaya devam ediyorum. Spritüelizme ilgi duymam da böyle başladı biliyor musun? Şaşırttım, itiraf et. Ama hayır, ortaokulda değil. Ben o zamanlar nasıldım tabii tam olarak objektifçe hatırlayamıyorum da, sonrasında büyüdüğümde bile kontrolcü bir manyaktım ahahah. Benim gibi biri nasıl böyle tanımlanamayan bir alana ilgi duyabilirdi? 

Aslında, spritüel olmadan önce, hatta bunu tiye alırken bile spritüeldim ben. Neptünlüydüm bir kere, daha ötesi mi olacak ahahha. Sadece, tanımlamıyordum. Dünyayı farklı gözlerle algılamaya açtım. Bu, yeni bir dil gibiydi benim için. Ağaçları izlemek, kuşları dinlemek, günbatımındaki renkleri saymak, yıldızlara mektup bırakmak, konuşmak konuşmak ve konuşmak... O'nunla, Yaradanla. Şimdi de durum değişmedi tabii. Yine aynı şeyleri yapıyorum ancak bu sefer, bunu severek ve kendi içimde kalarak yapıyorum. Önceden, gerçekten açtım. Görmeye açım sanıyordum, oysa benim açlığım, sanırım, göstermeyeydi. Ki bu da psikolojinin konusu, her neyse, baskılanmış hislerimi yıllar içinde görmeyi istemeye başladım ve bu sayede görmeye başladım. Gerçi hala açım, görüldüğü üzere, ama konumuz bu değil sanıyorum.

Bir kere bir his tanımlandığında, diğer tanımlanmış hislerin hissediliş biçiminde de oynamalar yapıyor, benzeri bir cümle yazdım defterime. Öfkenin hep, öcü bir duygu olduğunu düşünmüştüm. Gerçek olmadığını, onu mümkün olduğunca susturmam gerektiğini. Oysa duymadan, neyi susturacağını da bilemezsin. Bu noktada aklıma tarottaki Azize kartı geldi. Hani sana bir film yorumu yazmıştım, orada da bir paragrafça, işte, açıklamıştım. Siyah ve beyaz, ardında ve sen otururken, onların orada olduğunu bilmelisin. Böylece öfkeyle kalkıp zararla oturmazsın. Böylece, sarhoş kalkıp düşerek de oturmazsın. Böylece midendeki kelebekleri tutmaya çalışıp yere de kapaklanmazsın. Böylece kımıl kımıl, kendini baskılamazsın. İstediğin kadar uzat, binlerce duygu olduğunu seziyorum. Tıpkı renklerin bir sürü bir sürü bir sürü tonu olması gibi. Turuncu der geçeriz; oysa o, binlerce ''turuncudan'' oluşur.

Kuş seslerini duyuyorum. Sanırım yazım bu kadar.

:)


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsiniz.


Not: Arkadaşım psikoloji öğrencisiydi. Bense değilim. Sadece kendimi rahatlatmak için yazıyorum. Uzman tavsiyesi değildir. Yatırım da. Dikkat.



2 yorum:

  1. İlk paragrafı okuyunca hemen okuyayım, belki bir daha geldiğimde olmayabilir dedim :) Şaka bir yana, senin kendinle olan katarsisini seviyorum.

    Beyin ve duygulara çok takıntılıydım önceden. Özellikle seri katillere. Kütüphanemde rahat 20 ye yakın onlarla ilgili araştırma, hayat hikayesi vs var. Onları o duruma getiren. empati, merhamet acıma duygusunu yok eden şeyleri çok merak ediyordum. Genler, tramvalar, kötü ebeveyn, istismar vs vs..

    Öfke insanı yoruğu kadar diri tutar. Neyi yapıp neyi yapmaman, kime güvenip kime güvenmemen konusunda uyarıcıdır.
    Bu arada şuan okuduğum kitaptan bir alıntı. "Sanırım bende, hayatta kalma, kendini koruma içgüdüsü var. Belki de Veronica'nın korkaklık,
    benimse kavgayı sevmezlik diye adlandırdığım şeydir bu."

    Sevgi ve huzurla kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün uzun zamandan sonra ilk kez kendimi kötü hissettim. Çok kötü hissettim. Bunu aştığımı düşünmüştüm ama aşamamışım. Bu yazıyı yazınca rahatladığımı düşünmüştüm. Belki akşama kadar, belki birkaç güne geçecek de. Ama yine de, başka bir yere gitsem bile, kalbimdeki bu histen kaçamayacağımı biliyorum. Bunu değiştiremeyeceğimi de. Çünkü bana kötü hissettiren bu şey aslında benimle ilgili değil. Yine de kendimi çok kötü hissettirdi. Öfkelenmedim aslında. Sanırım kırgınlığımı kabul etmişim artık. Bu yorumun bildirimi size gelecek biliyorum. Yazımı yayından kaldıracağım. Özel olduğunu düşündüğüm için değil bu sefer, sadece kaldıracağım işte. Ama kaldırmadan size yanıt yazmak istedim. İyi ki okudunuz ve yorum bıraktınız. Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum bu arada. Bana kendimi kötü hissettirse de, kendi hayatımı kurma yolunda benim için hatırlatıcı da oldu. O yüzden bu hisse de, buna sebep olan kişiye de teşekkür ettim. Kabul ettim, affettim ve devam etmeyi seçiyorum.

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.