13 Kasım 2023 Pazartesi

Tonsürton Yaşam.

Kitap okumayı özlemişim. Ama bak öyle zamanının ucuyla okumak değil. Kitabı almak, şöyle dolu dolu okumak ve onun içinde kaybolmak. İşte böyle okumayı özlemişim. Okumak gibi okumayı. Kurgu eserleri böyle okumak güzel kafa yapıyor. Rahatlıyorsun. Gençleşiyorsun resmen bu kadar da fark ediyor. Kitap okumak bence tarihte bulunan en muazzam şeylerden biri. Sembollere anlam katmak ve onları birleştirmek birleştirmek ve hikayelerden yeni yeni başka hikayeler üretmek. 

Kitaplar bize onlarca, yüzlerce, hatta binlerce farklı evren sunuyor. Hepsinin kendi içinde dinamikleri var. İster kurgusal bir metin okuyalım, ister bilimsel; hepsi, beynimizin kıvrımlarında hoplayıp zıplıyor ve biz bir küçük okurlar da beynimizin bize teşekkür ettiğini hissediyoruz. Çok yorgun olduğumuzda yetti gayri diye düşünebiliriz, eğer okumak bir zorunluluksa falan; ama yine de okumanın tadını alan, ama bak ne dedim başta şöyle okkalı dolu dolu okumanın tadını alan, bir okurun o tattan vazgeçmesi mümkün mü? Tabi ki hayır! 

Ne demiş Wittgenstein, ''dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır.'' Ne şanslıyız ki, sadece isteyelim. Okumayı isteyelim ve elimize bir kitap veya bir pdf alalım ve sadece okuyalım. Böylece beynimizin kıvrımları o kelimeleri sünger gibi çeksin ve genişleyen dünyamızda bir anlığına bile olsa istirahat edelim. Bu hafta sonu dinlendiğimi hissettiğim bir hafta sonuydu. Maşallah baya da uyumuşum. Hafta içinde yine uyumam artık. :)

Cumartesi gecesi tam da denizin ortasında fırtınaya yakalanmış bir geminin içindeymiş gibi hissettiren gök gürültülü sağanak yağışlı, şimşekli, korkulu, en olmadı tedirgin edicili, bir yağmur yağdı. Sezonun en dolu dolu yağmuruydu diyebilirim. Neredeyse kış geldi gelecek ama sonbahar yağmurunu bile hissedemedik. Veya ben hissedemedim bilmiyorum tabi senin his dünyan nasıl, senin oralarda havalar nasıl falan.

Tabi hiç fırtınalı bir gecede denizin ortasında gemi yolculuğu yapmadım ve yapmak ister miydim emin değilim. Yapsaydım, cumartesi gecesi hissettiğim gizemli ve fantastik etkiyi hissedebilir miydim; tabi bundan da emin değilim. Muhtemelen olsa olsa midem bulanırdı... Ama cumartesi gecesi kendimi fantastik bir evrende gibi hissettim iki dakikalığına falan. O iki dakikada dalgalar, aman yağmur taneleri, pencereyi döverken, göklerden parlayan flaşlar, işte şimşekler canıımm, yeryüzünün fotoğrafını çekiyordu. O sırada poz veremedim tabi. Çünkü elektrikler gitmese bari diye düşünüyordum. Diğer yandan da ''bu havaya da bir Harry Potter filmi iyi giderdi haaaıııaa,'' diye aklımdan geçiriyordum ama vakit bunun için, ve benim için bile, sanırım biraz geçti.

Sizin oralara da yağmur yağdı mı sevgili okur? Bitmek bilmeyen uzuuunn bir yazdan sonra yağmurun bu denli şiddetli gelişi değişikti benim için. Değişikten kastım ne emin değilim. Ama zaten bazen bazı şeyleri bilmeyiz. Sadece hissederiz. O an değişik hissetmeyi sevmiştim. Biraz ürkütücü bir yanı olsa da, ton sür ton yaşamıma, tabii benim bereket versin hala son nefesini vermemiş çocuksu ve ne zaman hortlayacağı belirsiz hayal gücümün de yardım ve teşviğiyle, renk gelmişti.

Bu hafta böyle bir hafta olsun. Değişik değil, hayır. Değişiklikleri sevmem. :) 

O halde ne? O halde şu... Ton sür ton yaşamımızı renklendirecek, farklı ve hatta belki de cırt bir renkte güzel bir aksesuar gibi hoş bir his kombin edelim gündelik akışımıza. Ya da gündelik akışımız kombin etsin, biz de yaşayalım. Bu ikinci seçeneği daha çok sevdim. Daha kolay geliyor kulağa. 

Sen nasılsın?

Güzel bir hafta dilerim.

Hoşça kal.

:)


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsin.




20 yorum:

  1. Bizde de yağdı. Ama fırtınaya yakalanmış bir gemi içinde olduğumu düşünmedim. Tam senlik bir durum bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün de mesela fırtınaya yakalanmış bir uçakta gibiyim :) Bir sonraki aşama uzay mekiği olabilir, o fırtınaya yakalanmaz gerçi bilmiyorum :)

      Sil
    2. Karşıyaka'da o kadar şiddetli olmadı, bir ara şimşekler gök gürültüsü oldu ama yine de arada güneş yüzünü gösteriyor ya bayılıyorum. Hele yağmur sonrası koku yok mu, mis :) <3

      Sil
    3. Buca ve Bornova'msı tarafları baya sel götürdü. :) Hatta Konak tarafı da öyleydi. Ama en bastırdığı zamanlar Konak'ı görmedim. Daha yavaşken oradaydım. Böyle de diyorum ama evet, o gün o yağmuru sevmiştim. Dediğiniz gibi her şeyiyle güzeldi. Biraz ''şaftım kaydı'' ama olsun :)

      Sil
  2. Ben de iyiyim. Bu hafta yıllardır görüşmediğim bir arkadaşımla buluştum, çok iyi geçti, sanki her zaman görüşmeye devam etmişiz gibi bir soğukluk olmadı hiç. Kitap baktık bayağı. :)) Kitap okumanın yeri ayrı, aynı etkiyi anime izlerken de hissediyorum, belki daha fazlasını, hayattan kopuyorum. Bağımlılık gibi biraz, bu etkiden sıyrılmam lazım sanırım. :)
    Havalar gündüzleri hâlâ sıcak burada. Ne güzel açıklamışsın o günkü ruh halini. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün sabah hava kapalıydı ama durgun gibiydi. Sıcak diye ince giyinmiştim ama sonradan yağmur bastırınca soğudu. Sanırım bu sefer gerçekten sonbahar geldi :)
      Böyle zamansız olan arkadaşlıklar çok güzel oluyor, iyi geliyor. O yakınlığı kurabilmek, daha doğrusu aynı enerjide olmak güzel. Ne kadar zaman geçerse geçsin kaldığın yerden devam edebiliyorsun böyle olunca. Bazen yeni tanıştığım biriyle de sanki hep tanışıyormuşuz etkisini hissediyorum. Güzel durumlar. :)

      Sil
  3. Kitap okumak benim için doğan bir güneş gibi bir şey. Her birinde yeni bir güne hayata başlangıç resmen.
    Yağmur hem cumartesi hem de bugün yağdı bende blogta yazdım bu konuda.
    Güzel bir hafta olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir benzetme olmuş. Bence de okumak doğan bir güneşi hissetmek gibi.
      Bugün yaşadığım yere aşırı yağmur yağdı. Ve dışarıdaydım :))
      Ben de güzel bir hafta dilerim.

      Sil
  4. ayy dün ne yağmur yağdı yaaa :) tonsürton sen daha önce bunu bir yazında yazmıştın sanki de miiii :) ton sür ton :) ton üstüne ton hihihi :) wittgenstein en büyük filozofff :) keyifli yazııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. Uzun süredir bu kadar şiddetli yağmamıştı. Geçen yıl da yağmadı sanırım veya ben dışarıda olduğumdan öyle geldi bilemedim :) Evet bu kavrama kısaca değinip geçmiş olabilirim, dikkatlisin :)

      Sil
  5. Uzun zamandır "okumak" üzerine yazılmış en güzel yazılardan.. Gerçekten öyle :) Ben de özlüyorum rahat rahat okuduğum zamanları. Lisede evim okula yakındı, yemekten sonra vaktim olurdu yirmi dakika ya da yarım saat. Çok güzel okurdum, Sinekli Bakkal'ı mesela..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Böyle düşünmenize sevindim. :) Hayatımda en dolu dolu okuma zamanlarımı lisede yaşamışımdır ben de. Çok fazla okurdum. Üniversitede okuma tempom çok yavaşlamıştı. Şimdi daha da yavaş :( Olsun, yine de hiç okumadım dediğim hiçbir zaman yaşamadım. Yani az veya çok ama mutlaka hep bir şeyler okurum.

      Sil
  6. Bu haftaya hasta olarak başladım. Sanırım uzun bir aradan sonra korona geçiriyorum. Çok şükür bugün daha iyi hissediyorum kendimi. Havalar burada öyle değişken ki. Bir güneşli bir yağmurlu. Az evvel meteorolojiden telefonuma bir uyarı mesajı aldım. Hafta sonu çok kuvvetli bir yağış gelecekmiş.
    Kitap okumak elbette çok güzel. Okumayı sevmek ve kitaplarla ilgilenmek de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Umarım bir an önce sağlığına kavuşursun.
      Ben de hasta olmuş, tam iyileştim derken bir daha hasta olmuştum. Şu an iyiyim ama havalar da bir anda çok soğudu. Umarım yine hasta olmam...
      Evet cumartesi yağışlı görünüyor. Geçtiğimiz pazartesi İzmir'de yine çok yağış vardı. Aslında yağmur yağması iyi bir şey ama böyle bir anda çok yağması pek yarar sağlamıyor sanırım.
      Ve yaşasın kitaplar, yaşasın okumak <3

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Haftasonu bitmeden bir yorum yazısı yetişir mi emin değilim ama en geç pazartesiye bir düşünce yazısı gelebilir. :)

      Sil
  8. Bugün durmadan yağdı hem de, dışarı çıkmak zorunda olmasam daha iyi karşılayabilirdim bu durumu. :)
    Kitap okuma konusunda yazdıklarına gönülden katılıyorum. İş yoğunluğu beni öyle etkisi altına aldı ki, kendime vakit ayırıp doyasıya kitap okumayı özledim.
    Mutlu bir hafta sonu geçirirsin umarım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cumartesi çok yağdı gerçekten. Sabahtan öğlene kadar hele tam ''gök delindi'' durumu yaşandı. :) Şükür ki evdeydim. Dışarıda olmak zor olmuştur tahmin edebiliyorum.
      Hafta sonum güzel gidiyordu aslında ama bir tık bocaladım ve tadım kaçtı. Umarım pazar günüm iyi geçer. Teşekkür ederim. Ben de güzel bir pazar ve güzel bir hafta dilerim. :)

      Sil
  9. Yıllardır son kitabı çıksın diye beklediğim serinin son kitabı basıma gidiyormuş. Şu an eski bir sevgilimle yıllar sonra yeniden buluşacakmış gibi bir heyecan içindeyim. Yaşamayan bilemez azizim bilemez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahh, o his gerçekten çok özel, hayırlı olsun, iyi okumalar olsun :) Umarım kitap beklentinizi de karşılar :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.