11 Ağustos 2023 Cuma

Süper Olmayan Ay.

Ay bana çok ilginç gelir. Çok sıradan olduğu günlerde bile. Benim için çok sıradan olduğu günler aslında onun en çok ilgi çektiği günlere tekabül ediyor. Kocaman bir pinpon topu olup gökyüzünde bir o yana bir bu yana yıldızlarla gök tenisi oynadığı günler eğleniyorum. Ancak tam da o günlerde çok sıradan oluyor işte. İlginç ama sıradan. Gökyüzündeki her şey ilginç, ilginçliğinin nedeni bu. Bak mesela burnumuzun dibinde olsa bu kadar ilginç gelmezdi sanki. Oysa uzaktayken öyle değil. Onu iki parmağımla kucaklıyorum bazen. Bir gözüm kapalı; işte şimdi o da burnumun dibinde. Tüm ilginçliği gülümsememe sekip yine göğe havalandı. Bu bir sayı sayılır mı şimdi? İlginçliğe karşı sıradanlık puan kazandı!

Sıradan olmak kötü bir şey değil tabi ki. Hatta çoğu durumda rahatlatıcı. İlginç Aylar aynı zamanda ürkünç Aylar oluyor sanki. ''Ben Kurtadam geliyorum boooo!'' gibi. Sahi, Kurtadamlar niçin Dolunay'dan bu denli etkilenirler acaba? Haaaııı, şu gelgit meselesi olabilir mi ki? Bakma, bazen Ay'ın halleri beni de etkiliyor. Yoksa bizi buna inandırmışlar ondan mı öyle geliyor? Dolunay zamanlarını bilmesem daha mı özgür bir Elf olurdum?.. Neyse ne, zaten bu Süpper Dolunay'dan özel olarak etkilenmedim sanırım. Hatta biliyor musun gök aşığı ben, onu izlemedim bile. Ben de bir tuhafım valla. Ama imkan olmamış, bendeki heves yere değmiş, sonra oradan sekmemiş herhalde. Oysa Ay'ı büyürken görmüştüm bir gece. Dünya'nın göbeğindeki koca bir delik gibiydi. Daha tam değildi. Süperliğini ilan etmemişti o günlerde. Ama sanki, sanki işte, burnumun dibinde büyüyordu. Şuna baksana, demiştim yanımdaki kişiye, Dünya'nın içinde gibi vooaaa...

Kaç gün önce hatırlamıyorum, bu hafta içinde miydi ki, öyle olmalı... Ay'ı yine gördüm. Hayır, o beni görmüş olmalı. Çünkü onu aradığım yoktu, o beni buldu. Çok ilgimi çekti. Oysa artık süper bile değildi. Oysa çok ilginçti. İlginç ama sıradan... Yarısı aydınlık, yarısı karanlık. Bana kalırsa biraz melankolik bir Ay. Hepimiz her zaman süppeeer olmak zorunda değiliz ya canımmm... İşte o da o gün süper değildi; ama görsen, valla çok güzeldi. Hani hızla dönen çarklar vardır. O kadar hızlı dönerler ki, bir yerden sonra içindeki boş ve dolu kısımlar bir olur. Aynı öyle görünüyordu bu son dördün haliyle. Sanki acelesi var gibiydi; okeye dördüncü olmaya kaçar gibi. Ateş almaya gelmiş gibi. Hani bazen oturursun, uzun uzun izlersin Ay'ı yıldızları. Yıldızlar tamam da, Ay bir köşede. Beni izleme, diyor sanki. Yine de selam vermezsek alınacak... Kısa bir selam, sonra hadi o halde git işine sen; demek düşüyor bize. Hem bizim de işimiz var; uyku mühim. 

Ay'ın da yarısı uykuda, yarısı uyku mahmuru gibiydi o gece. Sanki gördüğü bir rüyanın etkisinde gibi hem huzurlu, hem gergindi. Gözleri çapaklı, bu yüzden hafif yaşlı gibi. Ağzı dümdüz bir çizgi; tek bir sırrını paylaşmaz. Senin sırrını bile. Oysa bu süper olmayan haliyle sanki bizden biridir, özgür Elflerden biri. Gecenin bir vakti öylece oturanlardan biri. Melankolik değil; ama herkes gecenin bir vakti öylece oturmaz. İlginç ama sıradan durumlar gibi. Öyle güzel gibi. Yarı karanlık, yarı aydınlık bir ay. Tam olarak eşit. Tek bir tarafı fazla gelmemiş; orada duruyor. Sana kısa bir bakış atıp oralı olmamış. Sen de sadece onu izlemişsin, belki biraz hayranlıkla. Sonra?.. Sonra işte, yine, içeri gireyim vakti.

Oysa o an çok uzun sürmüştü. Sanki Ay bir şeyler fısıldar gibiydi. Al sana bir çorap mı, demişti? Belki de öyle... Çünkü pek çok şey hissetmiştim. O an bir yazı yazmak bile istemiştim. Yine de o an benim için ilginç ve sıradan bir andı; bu nedenle benim kalsın istemiş olmalıyım. Hem sonra... Uyku mühim. Ancak sevgili Süper Olmayan Ay'ın fotoğrafı benimle kaldı. Zihnimde. Bu nedenle onu sen de gör istedim. Sen de görüyor musun bazen; Süper Olmayan güzel Ayları? Kalbinde.


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsin.



Not: Harry Potter hayranları Özgür Elf olayını anlamıştır. Serinin karakterlerinden Dobby'e sahibi bir şey hediye ettiğinde özgür oluyordu. Yazımda özgür bir Elf ve çorap olayında bu duruma gönderme yaptım.



15 yorum:

  1. hımmm ya ben de çorap nerden aklına geldi ki acaba diyordum :) elflerin ayla ilişkisi denişik oluyor demekkisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte benim beynin çalışma şeklisi :) Çok bilinmeyenli denklem gibi yani, o yüzden söylüyorum. Ben de çözemedim daha :)

      Sil
  2. Hoş bir yazı olmuş. Çok samimi geldi bana. :) Ay dolunay halindeyken benim de sık sık gözüme takılır. :)) Gece vakitlerini ayrı bir severim o yüzden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Bu yazıyı yazdıktan sonra aslında bir kez daha tatlı Ay'cığımızı izledim. Hilal olmuş şimdilerde. O da çok güzeldi. Gökyüzü hele belli bir saatten sonra daha büyüleyici oluyor. Işıkların ve seslerin hepsi söndüğünden muhtemelen.

      Sil
  3. "Kocaman bir pinpon topu olup gökyüzünde bir o yana bir bu yana yıldızlarla gök tenisi oynadığı günler eğleniyorum." Bu cümle bile tek başına yetebilirdi... Fazlası ise davetkârdı. Kurtulamadım ve sonuna kadar gittim yazının... Ne diyeyim; yine tekrar o halde... Bir gün adının yazılı olduğu öykü kitabını elimde görürsem, hiç şaşırmayacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koca bir inşallah diyorum :) Umarım o günü hep birlikte görürüz. Teşekkürler, selamlar ve güzel günler :)

      Sil
  4. Benzetmelerin çok keyifli, okurken tebessüm ettirdi. :)
    Son zamanlarda gündüz vakti denk gelince uzun uzun bakıyorum ben de aya, geceleri yorgunluktan pek fırsat olmuyor çünkü ehehe :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmene sevindim. :)
      Evet yorgun olduğunda insanın tek çabası gözlerini açık tutmak oluyor. Ay'ı falan görmüyorsun :) Gündüz de güzel dediğin gibi. Gündüzleri ayın soluk yüzeyini izlemeyi ben de severim. Zaten fırsat buldukça gökyüzünü izliyorum sanırsam :))

      Sil
  5. Ne kadar uzun zamandır aya bakmadığımı düşündüm. Neden unutuyorum bilmem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ay evin arkasında sağında solunda falan kalabiliyor, o zaman ben de izleyemiyorum. :)) Bu arada ciddiyim şaka yapmıyorum. Ay benim baktığım cephedeyse gözüm takılıyor izliyorum. Gözümün önündeyse hep izlerim ama yoksa insanın aklına gelmeyebilir. Hele de kafası doluysa, yorgunsa falan. İki gecedir uyuyakalıyorum zaten. Meteor yağmurunu bile izleyemedim. :)

      Sil
  6. Uyku mühim :) Dobby efendisi Harry Potter.

    YanıtlaSil
  7. Ben en çok kanlı dolunayı seviyorum. Birkaç kere görme şansım olmuştu, çok güzel bir andı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle özel zamanlarda ay daha etkileyici görünüyor gerçekten. :)

      Sil
  8. Değil mi değil mi, sahiden de öyle gibi :)

    YanıtlaSil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.