18 Aralık 2023 Pazartesi

Anımsamak.

Kışın açık ara en sevdiğim yanı, bacaklarımı battaniyemle karıştırmış dertop olmuş bir şekilde kitabımı okurken yaşadığım farkındalık anında ne kadar da huzurlu hissettiğimi anlama zamanlarını bana yaşatması oluyor. Tabii bu farkındalığa bir yaz gününde de, baharların bir gününde de erişebiliyorum. Ama kışın erişilenin tadı bir başka oluyor. Az evvel yine böyle bir an yaşadım. O an kitabımı yan tarafıma koydum ve öylece uzandım, uzandım ve uzandım. Bir pazar gününden alınabilecek maksimum huzur oranı bu olsa gerek. Böyle anlarda o an içinde bulunduğum zaman dilimi dışında bir şey hissetmiyorum.

Temizlik yaparken de aynısı oluyor. Sana oluyor mu? Temizlik yapmadan evvel kafamda süre hesaplıyorum ve malesef asla belirlediğim zamanda işimi bitiremiyorum. Yine de, özellikle de iş yaparken müzik dinlediğimde, o iş dışında kafamda hiçbir şey kalmıyor. Sadece mekanik hareketler ve tozlara elveda, mis gibi eşyalara merhaba.

Geceleri de genelde kafamda gereksiz pek bir düşünce kalmıyor. Genelde tam tersi olur insanlara sanırım. Geceleri daha farklı bir ruh halinde hissediyorum kendimi. Her şey mümkünmüş gibi gelen bir zaman diliminde hissediyorum. Geceleri hissettiğim kafa yapısını seviyorum. Evet, doğru okudun, hissettiğim yazdım. Hisler mi düşünceleri oluşturur, düşünceler mi hisleri sence? Ben önceden her şeyin düşüncelerden ibaret olduğunu düşünüyordum. Hatta bununla ilgili vaktiyle konuyu evirip çevirip aynı noktaya muhakkak getirdiğim tonla yazı da yazmışımdır.

Zamanın hızı artık beni şaşırtmıyor. Geçmişte ruhsal olarak gerçekten karanlıkta hissettiğim dönemler geçirmiştim. O anlarda bazen yazdım. Kendime yazdım. Ben hep kendime yazdım. Yazmış olmasam öyle hissetmiş olduğumu şu anki halimle net olarak anımsayamam sanırım. Sence anımsamak iyi bir şey mi? Ben önceden hiçbir şeyi unutmamak isterdim. Bu yüzden her hissimi düşünce kütüphaneme sabitlerdim ya da öyle yaptığımı sanırdım. Oysa zamanla beynin güvenilir bir arşiv olmadığını keşfettim. Evet, bilim de bunu zaten söylüyor ama ben kendim de deneyimleyerek bunu keşfettim. Beyin oldukça savunmacı. Kendini korumak için her yola başvuruyor.

Şimdilerde olumlu bir ruh halindeyim. Daha önceden böyle hissedeceğimi düşünemezdim bile biliyor musun? Yine de bir pişmanlığım veya keşkem yok. Üzüldüğüm bir şey de. Hatta aksine, güzel zamanları da hatırlıyorum. Geçmişte o anımı yaşarken göremediğim bazı şeyleri sonradan fark ediyorum. Geçmişteki kendime küçük bir arkadaşımmış gibi bakıyorum. İster on yıl, ister beş yıl, hatta isterse bu yılın başındaki halime. Bu iyi bir şey. Demek ki fark ediyorum. Gelecekte de eğer bugünüme bakabilirsem, yine aynı şeyi düşüneceğimi biliyorum. Küçük bir arkadaş gibi göreceğim kendimi. O bilmiyordu, diyeceğim, ama ben biliyorum. 

Geçmişteki bu halim bana tatlı bile gelecek hatta. Üzüldüğüm anlarımı anımsadığımda kin, öfke, üzüntü, korku, hatta belki kırgınlık bile duymayacağım. Çünkü zaman çoğunu silebilir; bunu keşfedeceğim. Sadece, üzgün anlarımı anımsadığımda kendime sarılmak isteyeceğim; belki, saçlarımı okşamak. Öfkeyle hareket ettiğim anlarımı anımsadığımda, başımı sallayacağım ve bu yaptığımın ne kadar da işe yaramaz olduğunu düşüneceğim. Buna hiç de gerek olmadığını. Aslında öfke maskesine bürünmüş bu hisse tutunmak yerine beni asıl neyin rahatsız ettiğini anlamak için kendime zaman vermem gerektiğini düşüneceğim. Mutlu anlarımı anımsadığımda içimi sıcacık bir his kaplayacak. Kendimle gurur duyacağım. Çünkü mutluluk çok kolay bir yerde duran ama sobelemeyi bazen akıl edemediğim bir şeydi diye düşüneceğim. Utandığım, sıkıldığım ve tam da bu nedenle kendimi rahatlatmak için kendimle dalga geçtiğim zamanları hatırladığımda bu halime güleceğim. Eğlenceli biriymişsin İlkay, diye düşüneceğim.

Ve en çok da seveceğim. Kendimi, güzel hislerimi ve bu hisleri bana veren her şeyi!

Güzel bir hafta dilerim.

Hoşça kal.


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsin.






12 yorum:

  1. İnsanın kendisiyle barışık olması çok güzel ve kaybedilmemeli iyi sahip çıkmanızı dilerim.. Bazıları kendisini görmez hep başkalarına odaklıdır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aslında çok kolay elde edilen bir şey değil. Çevremizde çok fazla uyaran var bunlar bizi etkiliyor. Ama yine de farkında olmak ve kendimizde kalıp yapabileceğimizin en iyisini yapmak, yapabileceğimiz en mantıklı ve iyi şey diye düşünüyorum. :) Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Ben de kendimi severim ama bu kadar başarılı değilim :) bu seviyeye gelmeye çalışayım madem.
    Eski ben bana yabancı biri gibi geliyor bazen ne düşündüğünü hatırlamıyorum çünkü. hafıza meselesi, aşırı zayıf ama öfkeli üzüntülü zamanlar en uzun süre barınanı. Nedense dünkü ben bana hep gerzek gibi geliyor ahaha. Bir ay önce bir kitabı okuyup anlamamış olabilirim. Tekrar elime aldığımda, o maldi anlamadı şimdi okur anlarım diyebiliyorum 😂
    Yok yok, benimki sevgi-nefret ilişkisi bir arada galiba, severim bu ilişkiyi XD

    Senin bağın çok güzel 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışın çalışın, çalışınca oluyor :)
      Ben de öyleyim. Gelecekte de farklı biri olacağıma eminim.
      :)) Benim de saflıklarım olmuştur. Olsun, oluyor bazen öyle. :)
      Ben sanırım hep çok seveceğim bir şey aradım ama baktım olmuyor yok, ben de kendimi en çok sevmeye karar verdim. :)
      Yorumunuz için teşekkür ederim <33

      Sil
    2. Mükemmel bir karar vermişsiniz 💮

      Sil
    3. Evet, genelde karar alamam. :) Buraya da not düşüyorum iyi ruh hallerimdeki yazıları ki, sonra aklımdan çıkarsa, bunalırsam, bana hatırlatsınlar.

      Sil
  3. Temizlik yaparken, yemek yaparken ben de müzik, dizi, kitap... Bir şeyler dinlemeye çalışıyorum, yoksa pek hoş olmayan anılarım canlanıyor kafamda 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir de işi bitirmek için güç veriyor sanki müzik :)

      Sil
  4. ivit olumlu halin çok hoş olduuuu :)

    YanıtlaSil
  5. Kendini keşfetmen çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, böylece daha iyi hissediyorum. Tüm dış etkenleri bir kenara bıraktığımda ben kimim? Ben kim olduğumda tüm dış etkenler güzel? Böyle bir şeyler ama çok da düşünmeden düşünmek lazım tabi. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.