25 Aralık 2023 Pazartesi

Işık.

Işığın hareketlerini izlemeyi seviyorum. Bana kendimi canlı hissettiriyor. Yaprakların arasından süzülen ışıklar, binaların arasından yansıyan ışıklar, duvarda şekiller oluşturan ışıklar... Küçükken bir keresinde gözümü Güneş'e dikmiş ve tam şeklini bulmaya çalışmıştım. Resim defterimdeki Güneş, kollarını açmış yeryüzüne kucak kucak kucak yaparken; gökyüzünde gördüğüm Güneş, kendi içine dertop olmuş ve fazla aksiydi. Nitekim sonrasında gözlerimde siyah siyah noktalar belirmişti de korkmuştum. Hayır yani anneme söylesem bu sefer azar da işitecektim. Neyse ki uzun sürmemişti ve bana ders olmuştu. Ben de bir daha Güneş'i yakından incelemedim.

Küçükken pek çok şeyi yakından incelerdim. Yeryüzünü, gökyüzünü. Sana anlattığım cırcır böceği hikayesi de buradan geliyor. Hep bir şeyleri merak ederdim. Hep bir şeyler hakkında konuşmak isterdim. Bir şeyleri keşfetmek isterdim. Gerçi bu hala değişmedi. Neyse ve çok şükür ki dünyaya hala bir kaşifin gözlerinden bakabildiğimi hissediyorum. Bazen ben de bunalıyorum, sıkılıyorum, kızıyorum, üzülüyorum ve bunlardan bile en en en en en fenası, umutsuzluğa kapıldığımı düşünüyorum. Ama öyle değil; dünyaya bir kaşifin gözleriyle bakabildiğim sürece değil, biliyorum.

Bazen gökyüzüne baktığımda, geceleri veya gündüzleri hiç fark etmez - yeter ki sakinlik ve sessizlik olsun, sanki bakışlarım ve hayranlığım gökyüzüne yükseliyormuş da, sonra bana geri çarpıyormuş ve ben böylece, hissettiğim şeyi çarpı iki kat fazla hissediyormuşum gibi hissediyorum. Yani, hayranlığı! Bu yaz bir gece yine gökyüzünü izleyip takım yıldızlarını bulmaya çalışıyordum. Aslında benim yaptığım daha ziyade yıldızlardan resim çizmekti. Evet evet, resim çizmek! Parmağım bir yıldızdan öbürüne zıplardı. Sonra bir an, bundan belki onlarca, belki yüzlerce, belki de binlerce yıl önce veya sonrasında başka bir kızın yıldızları izlemiş olduğu gerçeğini düşündüm. Ne düşünmüştü, ne hissetmişti? Yıldızlar onun kalbine ne söylemişti? Keşke onunla tanışabilseydim diye düşündüm kısa bir anlığına. 

Keşke yıldız postası olsaydı ve biz gecenin bir yarısı resimler çizen yıldız kaşifleri kendi keşiflerimizi birbirimizle paylaşsaydık. Neyi yansıtıyorduk, baktığımız şeyde neyi görüyorduk? İçimizde ne vardı ve dışarıdaki neleri önemseyip içimize çekiyorduk? Bunları merak etmiştim. Sonra geçmişti; çünkü yıldızları izleyen çoğu kişi hemen hemen benzer şeyleri hisseder. Önemli olan sonrasıdır. Yıldızları izledikten sonra, onları artık göremedikten sonra; ne hissetmiş olabilirlerdi, ne düşünmüşlerdi ve ne yapmış, nasıl bir hayat sürmüşlerdi?

Gökyüzünü birileriyle birlikte izlemeyi de çok severim. Tercihen sevdiğim kişilerle. Öyle anlarda sevdiğim birileri yanımdayken ışığın süzülüşünü daha bir derinden hissederim. Işık içime dolar, ışık dışıma dolar; onu görürüm, ışığı. 

Bu yılın son haftası. Işık kalbimize dolsun ve sonrasında onu yansıttığımız bir yıla kucak açalım.

Çok sevgiler.

bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsin.




10 yorum:

  1. Özellikle çocuklar ışık- gölge oyunlarını ne çok severler. Parmaklarını ışık kaynağına tutup tavşan, kedi, at gibi çeşitli hayvan başlarını oluşturmak nasıl da eğlenceli gelir onlara. Hayal oyunları bilgi kaynağına da ulaştırır onları. Bu tür öğrenme kalıcıdır da.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaparak yaşayarak öğrenmeler kalıcı oluyor. Ama ben de severim şekil yapmayı. :)

      Sil
  2. aralık şarkısı eşliğinde minnoş bir anlatım, kendimizi hayata her zaman aralık bırakmak lazıım, kalbimizi ışığa aralık bırakmak lazııım :) bırakalım girsin içeri ışık :) şarkısı da vaar :) let the sunshine in :) ayyy göğe hep bakmak lazıım yıldız postası için :) hayalcilere geliyooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlış bir şarkı ama değil mi :) Yazımı yazdıktan sonra buldum ve uyumlu oldu :) Şarkıya bakayım. Tamam ben bi posta gelmiş mi kontrol edeyim :)

      Sil
  3. Hayata karşı heyecan duymak ve iyimser olmak ne güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ruh halimin iyimserlikle uzaktan yakından alakası yok aslında. :) Hatta üniversitedeyken bazı arkadaşlarım bazen beni kötümser olmakla bile suçlardı. Oysa ben ne iyimser, ne de kötümserim. Olabildiğince gerçekçi olmaya çalışıyorum ve bence yaşam çok güzel. Tüm o ağaçlar, bulutlar, nefes almak, kediler, kuşlar, çimenler, yıldızlar, ışık, hatta karanlık, esen rüzgar, sevdiğin birisi ve sevdiğin bir şeye duyduğun heyecan... Çok güzel.

      Sil
  4. Yıldızları izlemeyi çok severim. :) Ilık bir yaz akşamında deniz kenarında karanlığa bürünen gökyüzünde ışıl ışıl parıldayan yıldızlara başımı kaldırıp bakmak… O an’ları özledim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün gece yeni yıla girdiğimiz ilk dakikalarda gözüme kutup yıldızı takıldı. Kocaman ve ışıl ışıldı. Bu yıl umarım böyle geçer diye düşündüm. Bir yıldız kadar parlak ve güzel.
      Bahsettiğin ortamda yıldızları izlemek, yazın başlı başına uzun uzun yıldızları izlemek... Gerçekten çok güzel ve iyi hissettiriyor. Kışın yıldızları izlemek çok zor. Hava soğuk, kapalı veya sisli oluyor. Sonra gece uzun süre izlemek zaten mümkün değil. Bu yüzden kışın yıldızları özlüyorum. :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Neptün'ün havası suyu zaten böyle, hayal gezegeni. O yüzden oranın cadısı olmayı seçtim. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.