30 Ekim 2023 Pazartesi

Restore Edilmiş His, Düşünce, Hayal, Hedef ve Yaşam(ak) Sarmalı.

Başımı kaldırdığımda şu şekil bir manzarayla karşılaşmaya bayılıyorum. Böyle anlardaki sayılı saniyeler sanki zamanın kendisi oluyorlar. Ayrı bir boyutta ayrı bir his içinde hissediyorsun yaşamı. İnsan bazen sırf bir şeyin kendinden gelen güzelliği izlediğinde böyle hissedebiliyor. Başını kaldırıp bakmak gibi. Aslında hep yaptığım, hep karşılaştığım bir görüntü. Hep de benzer hisler veriyor ama bu heplerin hepsi aslında kendi içinde benzersiz. Yaşam, hafif rüzgarda salınan ağaçlar gibi nefes alıp veriyor. Yaşarken maraton koşucusu olduğumuzdan dolayı olacak, yaşamın nefes alıp verişini hissedemiyoruz. Ama ben ne zaman böyle benzer hisler veren benzersiz sıradanlıklar görsem, kendimi o an hep daha iyi hissederim.

Bu haftam gerçekten yoğundu. Hem eylemsel, hem de hissel yönden. Geçtiğimiz hafta hissizliğimden yakınıyordum. Bu hafta ise bana ''sen hissetmeyi mi istedin, buyur cancağızım'' diyerek her çeşit hissi deneyimletti sağ olsun. Neyse ki güzel hisler baskın çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu Aydın'a yolculuk yaptım. Gezmek amaçlı. Zaten bir arkadaşımla daha evvel bunu planlamıştık. O, üniversite ve sonrasında da pek çok yeri gezdi, geziyor. Bense yakın bir rotayla kabuğumdan çıkmayı deneyimlemek istedim. Hem, Aydın'da arkadaşımın arkadaşı yaşıyordu. Bizim onun şehrine geleceğimizi duyunca o da bizi davet etti. Bu nedenle düşündüğümüzden daha spontane bir şekilde kısa bir gezi düzenlemiş olduk. Aydın gezdiğim gördüğüm kadarıyla güzel bir şehirdi. Yabancılık çekmedim. Zaten İzmir'e benziyordu da diyebilirim. Ama en güzeli de birileriyle güzel zaman geçirmekti. Belki ilerleyen aylarda, yıllarda yalnız yolculuklar da yaparım. Belki değil aslında, bunu yapmayı çok istiyorum. Tek başıma veya birileriyle fark etmez. Tabi bunun için öncesinde gerçekleştirmek istediğim hedefler var. Sonrasında her tatilimde gezmek istiyorum. Yolculuk yapmanın, yeni yerler görmenin ve insanlar tanımanın insanı gerçekten de kabuğundan çıkardığını fark ediyorum. Sanırım yolculuk yoluyla da aslında yaşamın nefes alıp verişini hissedebiliyoruz. Ben ben ben demenin ötesine geçip etrafımızdaki ve hatta kendi hayatımızdaki manzaraları ve belki de bizzat kendimizi daha dış bir bakışla ve rahat bir şekilde görebiliyoruz. Böylece de güzel hisler baskın çıkıyor.

Sanırım ben fazla siyah beyazcı bir insanım. Aslında hep böyleydim. Ya budur, ya da değildir diye bakarım her olaya. Ya bunu istiyorum ya da hiçbirini diye de. Ya böyle hissediyorum ya da tam zıttını ise favorimdir. Bu bazı durumlar için yararlı ve gerekli olabilir tabi. Ama ben her durumda böyleyim. Misal, bir şeyi yapacaksam ona aşırı aşırı aşırı bağlı olmalı, onu aşırı aşırı aşırı sevmeliyim. Yoksa olmuyor. Hayatımın pek çok alanına bu mantıkla yaklaştım. Sonrası ne oldu dersiniz? Hayal kırıklığı? Ah hayır! Hayal bile kurmadım ki ben, kırıklığı ne münasebet. İşte mış gibi yaptım. Ciddiyim. Evet, bir şeyleri sevmek, severek yapmak veya o şeye tüm dikkatini vermek ve bunu sevmek güzeldir. Gerek bir iş, gerek insan ilişkileri, gerek eğitim neyse ne artık. Ama ben bir şeyi sevmeye karar verdiğimde iş ciddileşecekse ve o şeyi gerçekten yapmak, o şeyle ilgilenmek zorunda kalacaksam; hemen dikkatimi dağıtıyorum. Sanırım bir şeyi sevmekten bile korkuyorum. Büyüsünün kaçacağını ve artık sevmeyeceğimi ve sevmek isterken hissettiğim o hissin de sonrasında yerinde yeller eseceğini falan düşünüyorum. Bunu sanırım artık dert de etmiyorum çünkü en azından iş\ kariyer\ eğitim bakımından duruma yaklaştığımda artık bulutlardan olayları izlemek yerine, ayaklarımın yavaş yavaş yere değmeye yaklaştığını fark ediyorum. Aslında ikili ilişkiler için de durum böyleymiş. Yakın bir arkadaşımla konuşurken fark ettik. Aslında önce o fark etti. Önce ben fark etseydim yine başka bir buluta zıplamışımdır ve bakış açım yerine kendimi kandırma yöntemim değişmiştir diye düşünebilirdim. Ama hayır, arkadaşım fark etti ve mutlu oldu. Ben de oldum.

Sanırım asıl sorun, sana az evvel bahsettiğim yaşamın nefes alıp verişini fark ettiğimiz anlara bir bağımlı gibi yaklaşmak istememden kaynaklı. Hayatta sevdiğimiz şeyler vardır, yapmak zorunda olduklarımız da. Bir de bunların kesişimi vardır. Kesişim kümesi ne kadar büyükse o kadar iyidir tabi. Benim kesişim kümem de fena sayılmaz. Hem sevdiğimiz şeylerle, yaptığımız şeylerin kesişim noktasını büyütmek de kendi elimizde falan fişman. Bunu anlatmaya çalışmıyorum, bunu herkes biliyor. Kelimelerde her şeyi biliriz. Ama eylemlerde ve eylemlerin verdiği anksiyete hallerinde bilemeyiz. Kelimeler Çince gibi gelir böyle anlarda. Mantıklı düşünceler ise Hititçe falan gibi. O yüzden şu anda mantıklı şeyler söylemeye çalışmayacağım. Her zamanki gibi hislerimi tercüme etmeye çalışıyorum. 

Aslında biliyor musun, anlatmaya çalıştığım da bu. Bendeki fark ettiğimiz değişim; bu işte. Hep sana tercüme ediyorum hislerimi. Tabii kendime de etmiş oluyorum böylece ama... Bu seferki farklı. Bu seferki günümüz Türkçesiyle yaptığım bir his tercümesi. Geçmişteki hisler yok. Şu andakiler var. Peki sonra ne var? Bu hislerin verdiği hayata bakış açısı var. Bundan sonra ne var? Bu bakış açısının verdiği yeni veya dönüşüm geçirmiş veya restore edilmiş hayaller. Peki sonra? Sonra... Bu hayallere giden hedefler. Sonra... Bu hedeflerdeki İlkay. Sonra başka hisler, başka düşünceler, hayaller ve hedefler ve işte, hep sonsuzluğa yaymak istediğim yaşamın nefes alıp verişi var ya, bir senfoni orkestrası olmuş. O hep birbirinden ayrıştırdığım yaşam ile yaşamak iç içe bir dna sarmalı olmuş da, onu tüm hücrelerimde hissediyormuşum. Çünkü yaşadığımız hayat aslında sadece buymuş. En azından yıllarca hissettiğim varoluşsal sancılarıma en tatminkar cevabım buymuş. Değişirmiş, dönüşürmüş, restore edilirmiş, neyse neymiş. Çok da önemli değilmiş. Çünkü yapılacak ve sevilecek bir şeyler hep varmış.

Sen nasılsın?

Mutlu haftalar.

Hoşça kal.

:)


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsin.




12 yorum:

  1. Küçük geziler keyif verici oluyor, tam kafa dağıtmalık. Değişiklik olmuştur. :)
    Benim de düşünce yapım artık daha sakin, böyle hissediyorum artık, daha da içime döndüm gibi. Acele etmemeye çalışıyorum. Anı daha fazla hissetmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kafam dağıldı açıkçası ama bugün yine bir şeylere sinir oldum. :) Neyse ama modumu düşürmüyorum. Geziyse evet güzeldi, eğlendim. :) Bence de hayatımıza odaklanmak en mantıklısı. Ben artık sadece kendime değer vermek istiyorum. Hayat amacımın odağı bu. :)

      Sil
  2. varoluşsal sancılarıma en tatminkar cevabım buymuş demişsin ya. Yaşam ile yaşamak ayrıştırmanmış mı bütün sorun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben yaşamak işini pek beceremezdim :) Yaşamı bu kadar severken nasıl yapıyordum bunu bilmiyorum. İnsanlar nasıl bazı şeyleri başarıyor diye az düşünmedim. Derin felsefik sorgulamalar yapardım içimde. Sonra noldu bilmiyorum. Filozof olmadığımı fark ettim galiba. Filozoflar düşünsün bunları ben sadece yaşamayı seçiyorum. Mutlu olmayı seçiyorum. Her şeyin en güzelini seçiyorum. 777. :)

      Sil
  3. ne güzel anlatmışsın. hayat güzel. gezmek en güzel şeylerden yaa. aydın nazilli mesela orda arapapıştı kanyonu var, çameli kanyonu var :) kısmet pide var :) ege gezmek için mükemmel bir bölge :) tire, cunda :) bir de metro otobüs filan çok kolay ulaşim yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten Aydın için İzmir'e benziyor derken kastettiğim de bir Ege şehri olmasıydı. Şu anda genelleme yapamam ama tahminimce zaten bu bölgedeki şehirlerin havası benzer. Belki bir gün tahminimi değil, gezi izlenimlerimi paylaşabilirim. :)

      Sil
    2. payşalırsıın :) izmir eskiden aydın ın ilçesi imiş aydın a bağlı imiş :)

      Sil
    3. Hımm, valla bilmiyordum

      Sil
  4. Aydın gezine senin adına çok sevindim. İnsanın kabuğundan çıkıp yeni şeyler deneyimlemesi gerektiğine katılıyorum. Hatta bu anlar insana kendisini daha yakından tanıma fırsatı bile verebiliyor.
    Daha çok gezip görmek, yeni yerler keşfetmek dileğiyle.
    Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de kendimizi tanımamız açısından farklı şeyler denemek güzel. Gezmek de güzel tabi ama ben genelde hızlıca karar alabilen biri değilim ve benim için asıl farklılık buydu diyebilirim. :)
      Umarımmm :)
      Benden de sevgiler. :)

      Sil
  5. İyi diyelim iyi olalım modunda bir hafta benimkisi de... Yazının kapanışı güzeldi; değişmek, dönüşmek ve deneyimlemek bence muhteşem... Yeni İlkay'ın yanında bu yolda yürümek çok keyifli olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni olduğum yok aslında. Bu iddialı bir söylem çünkü. :) Sadece, bilmiyorum, sıkıldım pek çok şeyden. Olan şey bundan ibaret aslında. Bu nedenle de önem verdiğim şeyleri gözden geçiriyorum, aslında bunu bilerek de yapmıyorum. Sanki evrensel güçler yapıyor, ben izliyorum :) Bu da beni bir yerde yeni yapar mı, belki evet. Yeni olmaktan da sıkıldım aslında biliyor musunuz? Bu yıl dönüşe dönüşe bir hal oldum. Sene sonunda Marvel karakterine dönüşeceğim sanırım. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.