4 Kasım 2023 Cumartesi

Past Lives | Film Yorumu


Yönetmen: Celine Song

Senarist: Celine Song

Yapımı: 2023 - Güney Kore, ABD


''Kore’de bir tabir var. In-Yun. ‘’Yazgı’’ anlamına geliyor. Ya da ‘’Kader.’’ Ama bilhassa insanlar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sanırım Budizm ve reenkarnasyondan geliyor. Sokakta birbirinin yanından geçen iki yabancının kıyafetlerinin birbirine sürtünmesi In-Yun’dır. Çünkü bu, geçmiş yaşamlarında mutlaka bir ilişkileri olduğu anlamına gelir. Eğer iki insan evlenirse bunun In-Yun’ın 8000 katmanı sayesinde olduğu söylenir. 8000’i aşkın yaşamın.'' 


Kaynak: Pinterest

Nora (Greta Lee) ve Hae Sung (Yoo Teo) yakın iki arkadaştır. Bir gün Nora'nın ailesinin Kore'den Kanada'ya göç etmeleri ile birlikte ikili birbirinden ayrı düşer. Aradan geçen on iki yıldan sonra birbirlerini internetten bulurlar ve sanal yollarla görüşmeye başlarlar. Ancak Nora'nın Amerika'da, Hae Sung'un ise Kore'de bir hayatı ve planları vardır. Kendilerine bir hayat oluşturma telaşında olan bu iki gencin yolları bir kez daha ayrı düşer. Bu ayrılığın ardından geçen on iki yılın ardından ikili artık orta yaşlarına gelmiştir ve yolları bir kez daha kesişir. 

Buna yazgı mı denir emin değilim. Ancak bazen yüreğimize dokunan bazı insanlar olur. O insanları hayatımızın bir döneminde tanırız. Bu kısacık bir zaman dilimini kapsasa ve hatta başkalarına göre elle tutulacak kadar büyük yaşantılar yaşanmasa bile, bazen bazı kişiler kalbimize dokunur. Tıpkı In-Yun felsefesinde geçen ''kumaşların sürtünmesi'' gibi. Belki de yüreklerin kumaşları birbirine uyar ve bu temas ile birlikte kalbimizde iz kalır.

Filmi çok severek izledim. Benim için uzun olan bir süredir film izlememişken, şimdi gerçekten izlemekten keyif aldığım bir filmi izlemek iyi geldi. Kendimi yenilenmiş hissediyorum desem yeridir. Aslına bakarsanız filmin çok sıradan bir konusu var. İki çocuğun yolları ayrılır ve yıllar sonra birbirlerini bulurlar. İlk aşk mı? Evet ama bundan ibaret değil. Replikler ''vaov' demelik değil veya çok farklı bir bakış açısı da sunmuyor film. Sadece hissettiriyor. Bazı filmler böyledir. Sadece hisleri verir. Karakterin bir bakışında görürsün o hissi. Bazen söylediklerinde ama en çok da sustuklarında görürsün. Araya giren sessizliğin süresi bile anlamlıdır bazen. Pek çok ''vaov'' diyeceğimiz replikten daha çok sarsar izleyicisini. Bu film böyleydi benim için. Yaklaşık iki saatin nasıl geçtiğini hiç mi hiç anlamadım. Benden size hafta sonu için bir öneri olsun o halde.

İyi seyirler.

:)


Past Lives 2023 (Original Motion Picture Soundtrack) dinlemek için tıklayabilirsin.




16 yorum:

  1. Güzel bir filme benziyor. Bazen sakin ve hafif filmler çok etki bırakabiliyor, bu da filmin başarısıdır bence. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı durumlar belki uç gelebilir ama bence genel olarak güzel bir film ve hayatın kendisini anlatıyor. Bazen bazı seçimler yaparız ve hayatımızın akıbeti değişir, bunun gibi. Benim sevdiğim, hatta yıl sonunda favorilerimdendi diyebileceğim bir film. Ve rica ederim. :)

      Sil
  2. platonun mağarasındaki sessizlik gibi bir film ivit ama vaow dedirtimyor hıhıms vaooow filmi iyi hissetmişsiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi hissettiren bir film ama çok farklı bir bakış açısı sundu mu bana, hayır. :) Bu durum filmi kötü bir film yapar mı, hayır. Çekim teknikleri, oyunculuk performansları vs güzeldi. Bunun yanı sıra zaten yönetmenin amacının da hisleri geçirmek olduğunu düşünüyorum. Son kısımda baya baya ağladım mesela. :) Bu arada filmi senin yazınla keşfetmiştim. Teşekkürler bu güzel öneri için. :)

      Sil
  3. Film bu yılın yapımıymış, üstelik Kore filmi. Fragmana bakmak lazım. Teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. O kadarı hak ediyor mu tartışılır ama iyi filmdi bence de :)

      Sil
  5. Güzel bir filme benziyor, ben de izleyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de beğenirsiniz, iyi seyirler dilerim :)

      Sil
  6. Film hakkında hiçbir fikrim yoktu ama yazını okurken içime bir sıcaklık geldi. İzlersem seveceğim diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence güzel bir filmdi. İzlerseniz iyi seyirler dilerim. :)

      Sil
  7. Bazen okuduğumuz ya da izlediğimiz filmlerin bize tesiri daha başka olur, bence bu da bir hazır olma hali, o anki duygu yoğunluğumuz, içgörülerimizle ilgili.. Ve katılıyorum yine bazı insanların hayatımızdaki etkisi fazla olabiliyor ve bence de bu durum kalplerimizle ya da ruhumuzla ilgili özel bir durum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet katılıyorum. Bence de o anki ruh halimiz ve o sıralar düşündüklerimiz filme yaklaşımımızı etkiliyor. Ve yine bence de bu özel bir durum. Herkese karşı hissedilebilecek bir şey değil.

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.