8 Temmuz 2024 Pazartesi

İlham Perilerinin Sırları Üzerine Fısıldamalarım.


Kitap sohbetlerinin insana verdiği keyif pek az şeyde var. Böyle, beynimde yeni yeni bağlantıların oluştuğunu resmen somut olarak hissediyorum. Sadece sohbet de değil; kitaplar hakkında bir şeyler okumak, öğrenmek, birinin düşünceleriyle, paylaşımlarıyla karşılaşmak bile kimi zaman insana inanılmaz bir keyif veriyor. Bana veriyor. Burada kitaplarla ilgili bir şeyler okuduğumda da aynı hissi hissediyorum. Vücudumdan beynime ve tabii en çok da kalbime bir ürperti -böyle de yazınca biraz şey oldu sanki, ne bilim- dalgası yayılıyor. Kan akışı? Ay bilmiyorum. Keşfetmenin dayanılmaz hafifliği! Evet, yayılan dalga bu. Kitaplardan gelen kimi zaman sıcak, kimi zaman soğuk; heyecan dalgası.

Bazen, kitaplardan rastgele sayfalar açıp okurum. Bunu başlangıçta kurgudışı ve şiir kitaplarında yapardım. Düşününce de böylesi daha mantıklı geliyor tabii. Ama kurgu içi kitaplara uygulamak da hoş. Okumadığın bir kitaba yaparsan spoiler alabilirsin o ayrı; yine de keyifli. Okuduğun bir kitaba yaptığında ise nostaljik oluyor. O sahneyi anımsıyorsun. Belki daha evvel o kadar da dikkat kesilmeden okuduğun herhangi bir sahneyi. Ne çıkarsa bahtına. Peki böylece ne oluyor yani? Hatırlamış oluyorsun. Kafanda tiyatro sahnesi kuruluyor, dikkatin yoğunlaşıyor; heyecan dalgası buram buram yüzüne çarpıyor. Çünkü merak ediyorsun. Acaba ne çıkmış bahtıma; diye.

Yazmak da sanki buna benziyor. Aynı sistem gibi. Rastgele bir cümle seçiyorsun zihninden. O cümleyi aça aça ilerliyor ve paragraflar döşüyorsun. Bazen ilhamın gelmediğini düşünürüz. İlham perilerinin sebebini bulamadığımız bir şekilde bizimle bozuştuğunu. Oysa sebep bellidir. Ama bu bir sır, şşşş. Size söylediğimi duymasınlar. Çünkü, ilham perileri aynı zamanda pek bir alıngan gibi görünüyorlar. İşte! Açıklıyorum: İlham perileri ilgiyi severler. Onlarla her gün ilgilenmemiz gerekir. Her gün onların gelebileceği mekanlara uğramamız gerekir. Neresi olabilir bu mekanlar? Yazan biri için farklı, çizen biri için farklı, konuşan biri için farklı, ocak başındaki biri için farklı, giysi diken biri için farklı, hatta masa başında çalışan biri için farklı, öğrencilerle çalışan biri için farklı, notalarla çalışan birine farklı... Herkes için farklıdır. Yazan iki kişi için bile aynı yer olmayabilir ilham perilerinin mekanı. Kimisi içeride yazınca yazabileceğine, kimisi dışarıda yazınca yazabileceğine inanır. İlham perilerinin sevdiği bir diğer şey de aslında budur: İnanç.

İlham perileri keyifli olduğunda, aaa bir dakika - yoksa yoksa- biz keyifli olduğumuzda mı demeliyim, diğer her şey de keyiflenir. Yazılar, resimler, müzikler, diğer insanlar... Her şey! Senin etki alanındaki o şey de keyiflenir. Bir çeşit enerji alışverişi? İşte böyledir. İlham perileri pek başına buyruk görünürler; oysa onlar sorumluluğu severler. Onlar uçlarda uçan bilgelerdir. Aramakla bulunmaz ama bulanlar arayanlardır sözü, kim bilir, belki onların fısıldadığı bir diğer sırdır, şşşşşiiişişşuşuş.

Güzel bir hafta diliyorum.

Hoşça kalınız.

:)


bir şeyler dinlemek için tıklayabilirsiniz.




6 yorum:

  1. Kitaplarla, kitaplardan konuşmak hakikaten çok keyifli:) teknolojinin artmasıyla bu durum azalacak gibi gözüküyor ama şimdilik tadını çıkaralım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nayıır azalamazz, izin vermeyeceğim :) Benimle hep kitaplar hakkında konuşabilirsiniz tümmm ziyaretçilerim. :)

      Sil
  2. İlhamın nereden geleceği belli olmuyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle ama öte yandan çalışmak da gerekiyor ya :) Önceden ben de daha anlık gelir diyordum ama bunun ötesinde düzenli yazmak vs de lazım.

      Sil
  3. ilham perilerini mutlu etmek lazım yani. gelen ilhamı çalışıp yazınca mutlu oluyorlardır herhalde :) bazen sadece bir kelimeyi yazmak için bir yazı yazılabiliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet katılıyorum, bazen tek bir kelime veya cümle için koca yazı yazılıyor. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.