28 Temmuz 2023 Cuma

Japon Masalları (Derleyen: Yei Theodora Ozaki) | Kitap Yorumu

Derleyen: Yei Theodora Ozaki, Çevirmen: Servin Sarıyer,
Yayınevi: Karakarga Yayınları

Kitapta 11 tane Japon halk masalı bulunuyor. Bu masallarda Japon kültürünü ve Japon mitolojisinden çeşitli varlık ve efsaneleri görüyoruz. Her masalın başında bir adet masala ilişkin yine Japon kültürünü hissettiren çizim yer alıyor. Masalları okumak da, bu çizimleri incelemek de keyifliydi.

Japonya kalpten yakınlık duyduğum ülkelerden birisi. Tüm o -en azından uzaktan görülen- nahiflik, o buram buram mistik hava, sonra disiplinli bakış açıları gibi nedenler beni Japonya'ya çekiyor. Bu nedenle de Japon Edebiyatı'ndan eserler okumayı, Japon animasyon filmlerini izlemeyi çok seviyorum. Umarım bir gün bana sakura mevsiminde Japonya'da kiraz ağaçlarının arasında romantik romantik takılmak ve hadi bloğum ve sen de burada olursanız bunu sizlerle de paylaşmak nasip olur. :) -çekim yasası enerjisi açıldı dındın dındın-


Kitaptaki bütün masalları sevdim. Zaten masal okumayı da çok seviyorum. Bir de Japon kültüründen masallar okumak ayrıca hoş bir deneyimdi. Aslında ben bu kitabı daha evvel de okumuştum. Ama üzerinden asırlar geçmiş gibi hissediyorum. Masalların büyük bir kısmını da bu nedenle unutmuşum. Şimdiyse günümün belli aralarında iyi hissetmek için başvurduğum hoş bir masal kitabı oldu kendisi. 

Kitapta yer alan Bambu Kesicisi ile Ay Çocuk isimli masalın bir de film uyarlaması var. Filmin ismi Prenses Kaguya Masalı (Kaguya-hime no Monogatari). O filmi de şiddetle öneriyorum. Çok nahif, çok özgün ve görsel şölen bir sanat eseri kendisi.

O halde şimdilik hoşça ve tabii ki kitaplarla kalın.

:)



ALINTILAR

''Bundan uzun zaman önce Japonya'da...''


''Açgözlülük resmen gözlerini kör, kulaklarını sağır etmiş.'' (sf: 32)


''Kalbim üzüntüden parçalanacak gibi.'' (sf: 52)


''...ve mutluluk içinde yaşayıp gitmişler.'' (sf: 99)


''...artık sonsuza dek yaşamak yerine, bu dünyada kendisine verilen zamanı en güzel, en değerli şekilde geçirmeye çalışmış.'' (sf: 112)


''...gerçek şu ki benim hayatım artık sonuna yaklaştı, ama üzülme, öyle güzel bir hayat yaşadım, sizinle o kadar mutlu oldum ki, ölümü büyük bir kabullenişle karşılıyorum. Ne bir pişmanlığım var hayata dair ne de bir mutsuzluğum.'' (sf: 148)




14 yorum:

  1. Çizimler ve kapak hoşmuş. Japon masalları ilginç ve güzel oluyor. :) Prenses Kaguya Masalını izlemeye başlamıştım ama sonunu getiremedim, sıkıldım sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi kapak tasarımını ben de çok beğeniyorum. Kapakta yazan söz de güzel. :) Film evet belki yavaş akıyor olabilir ama hikayesi çok hoştu bence. Filmde sulu boya tekniğinin kullanılmasını da sevmiştim.

      Sil
  2. Bu tür kitaplardan sıkılıyorum. Biraz da okuduğum zaman dilimine bağlı tabii:) Kültürlerini öğrenmek açısından güzel ve faydalı olur diye düşünüyorum:) Belki daha sonra okurum:) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de okunan zaman dilimi önemli. Kitabı dört yıl evvel falan okumuştum ilk kez. Çok da aklımda kalmamış açıkçası ama şimdiki okumamda daha çok tat aldım. Böyle eline alıp belli bir noktada bırakabileceğin sonra yine devam edebileceğin kitapları seviyorum ben. Özellikle de yazları iyi oluyor bence :) Ve rica ederim :)

      Sil
  3. ben de çok seviyom okurum belki bunu da piku :)

    YanıtlaSil
  4. Ah ne hoş tesadüf oldu, pazar günkü yayın için bir japon masalı seslendirdim. :))
    Evren çekim yasasına inanıyorum, şansın açık olsun istediklerini yaşamada.
    112. sayfadaki alıntı müthiş hoşuma gitti.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir tesadüf olmuş. Uygun anımda yayınınıza bakacağım, merak ettim. :)
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. ölümü büyük bir kabullenişle karşılıyorum. Büyük bir olay bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaptaki çoğu masalda bunun üzerinde durulmuş aslında. Ölümü kabullenmek. Eğer kendin olduğun ve hırslarından, korkularından arındığın güzel bir yaşam yaşayabilirsen, ölürken kabullenişe geçebileceğin anlatılıyor. Çünkü gerçek bir ömür sürebiliyorsun. Ki buna katılıyorum. Bu dünya kime kalmış, kalacak, kalsa ne olacak :)

      Sil
  6. Japonları bende çok seviyorum ve okuyorum da ama masallarına hiç denk gelmemiştim, güzel görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük beklentilerle başlamayı pek önermiyorum ama okuması zevkli bir derleme olmuş. Ben severek okudum. :)

      Sil
  7. Okuduğun kitaplardaki çeşitliliğe çok saygı duyuyorum. :)

    YanıtlaSil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.