11 Temmuz 2023 Salı

Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler (Osamu Dazai) | Kitap Yorumu

Yazar: Osamu Dazai, Çevirmen: Esranur Yiğit,
Yayınevi: İthaki Yayınları

Kitapta yedi öykü yer alıyor. Bu öyküler Japon kültüründen ve mitolojisinden beslenen fantastik öyküler. Öykülerin ikisi dışında diğerlerinin birbirleriyle bağlantısı bulunmuyor. Öykülerin hepsini genel olarak beğendim. Açıkçası Dazai’nin kaleminden böyle yumuşak geçişlere ve ılımlı karakterlere sahip kurgular okumayı beklemiyordum. Bu kitap, İnsanlığımı Yitirirken ve Öğrenci Kız kitaplarından sonra yazardan okuduğum üçüncü kitap oldu. Diğer iki kitabında yazar karakterlerin tüm zihin yapısını çat çat çat acımadan ortaya koymuştu. Söz konusu karakterlerin gölge yanlarını görmek, okur olarak beni yer yer yormuş ama bir hayli de ilgimi çekmişti.

Bu kitaptaki karakterler de ilgimi çekti. Ancak bu kitabın bana göre diğer kitaplardan ayrılan en önemli tarafı, bu kitapta karakterlerden ziyade yazarın kurgulara ve olayların akışına vurgu yapmasıydı. Diğer iki kitapta kurgular değil, karakterlerin zihin yapıları ön plandaydı. Bu kitapta ise kurgu içindeki dinamikler daha çok ön plandaydı. Tabii aralarda yazarın yer yer hissedilen bilindik alaycı bakış açısı da gözden kaçmıyordu.

Kitaptaki en çok Yeşil Bambu ile Romantizm Feneri isimli öyküleri beğendim. Bunun sebebiyse bu iki öykünün kurgu anlamında daha yaratıcı ve merak uyandırıcı olduklarını düşünmemdi. İlgisini çekenlere kitabı öneriyorum. Benim beğenerek okuduğum bir kitap oldu.

Hoşça ve kitaplarla kalın.

:)


ALINTILAR

''Nedendir bilinmez, eskiden beri öğrenciler fakir olmaya mahkum gibiydi.'' (sf: 7)


''İnsanlar ayrıldığında yabancılaşır.'' (sf: 44)


''İnsanlar ölçüsüzce para istememeli ancak körü körüne yoksulluğuyla gurur duyması da çok tatsız.'' (sf: 65)


''O kadar yalnızmış ki aya ve yıldızlara şarkılar söylediği bile olmuş.'' (sf: 139)


''Hüzünlü birini hüzünlü şarkılar teselli eder. Başkalarının kederlerini hiç anlamıyorsun.'' (sf: 140)


''Artık Rapunzel'in muhteşem altın rengi saçları yere ulaşacak kadar uzamış. Saçlarını hiç acımadan kesmiş ve sonra birbirine bağlayarak uzun bir ip yapmış. Bu, güneşin altındaki en güzel ipmiş. Pencerenin kenarına ipin ucunu sıkıca bağlayıp kendi altın sarısı saçlarına tutunarak sorunsuz bir şekilde aşağıya inmiş.'' (sf: 140)


''Aşk oyunu bittikten sonra her zaman gerçek hikâye başlar. Çoğu film tatlılığa bağlandığında "The End" yazısı beliriyor ancak bizim bilmek istediğimiz bundan sonra nasıl bir hayata başlayacakları oluyor. Hayat hiçbir zaman heyecan verici bir oyun dizisi değildir.'' (sf: 143)


''İnsanlar sevinçli anlarında başkalarının acılarını fark edemezler değil mi?'' (sf: 147)


''Bakalım çirkin bir yüzü olsa bile onu sevebilecek misin?'' (sf: 160)


''Karşılıklı saygı olmadan gerçek bir evlilik gerçekleştirilemezdi.'' (sf: 172)





14 yorum:

  1. ben de yakınlarda dört kitabını okuduydum. bu dediğin üçünü okudum. yeşil bambu en sevdiğimdi benim :) öğretmen kız ise en sevdiğim kitabı oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az evvel İthaki Yayınları'nın paylaşımını gördüm. Yazarın kitaplarından yeni baskılar yapmışlar. Okurum onlardan ben de :) Yeşil Bambu'yu ben de sevdim ama diğer iki kitabından farklıydı. Yazarın diğer kitaplarını okumadan net bir şey diyemem ama sanki yazarın tarzından da farklıydı. Güzeldi ama yazara göre iyimser geldi bana :)

      Sil
  2. hımm beş adet kitabını okumuşum. mor bir serseri, batan güneş, insanlığımı yitirirken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ben de yıl bitmeden okuyabilirim :)

      Sil
  3. Sevdiğim konulara değiniyor. İlgimi çekti. Teşekkürler, okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazarın kitaplarını genel olarak öneriyorum. :) Tabi bu kitap fantastiğe kaydığından daha farklı bir tat veriyor. Okursanız umarım beğenirsiniz.

      Sil
  4. Yazarın bu kitabı ilgimi çekti, aklımda bulunsun. Japon öyküleri ilginç ve hoş oluyor. Tanıtım için teşekkürler. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın bakış açısı da genel olarak ilginç bence. Bu kitabı daha farklı diye özellikle ilgimi çekmişti. Rica ederim :)

      Sil
  5. Son zamanlarda çok karşıma çıkan bir yazar. Ben de bir an önce başlamak istiyorum. Tanıtım için teşekkürlerr:)

    YanıtlaSil
  6. Öğrenci Kız ve İnsanlığımı Yitirirken'i okudum, bu kitap da aklımdaydı üzerine bir yazı görmek güzel oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim sıralama :) O iki kitaptan daha hafif bu kitap. Güzel tabi ama psikolojik yönü hafif kaçıyor. Daha çok fantastik, masalsı.

      Sil
  7. Son zamanlarda instagramda devamlı karşıma çıkan bir yazar. Japon Edebiyatından geçen ay başka bir yazarın kitabını almıştım, onu okuyorum yavaş yavaş:) Bu kitap güzelmiş, ilgi çekiyor, bakacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazarı bana ilk kez bir arkadaşım önermişti. İnsanlığımı Yitirirken kitabını bu arkadaşımdan ödünç alıp okumuştum. Genelde insanlara ben bir şeyler okuturum, bu sefer o okutmuştu ve benim kadar sevdin mi sevmedin mi paniğini görmek eğlenceliydi :) 2021'de o kitabı okudum. 22'de Öğrenci Kız. 23'te bu kitap. 24'ü beklemeden inşallah başka kitaplarını da okuyabilirim. :) Ve haklısınız, bir anda patladı sanki bu yazarın kitapları. Bookstagram hesaplarında popüler bir yazar. Bu arada iyi okumalar dilerim. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.