13 Mart 2024 Çarşamba

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git (Susanna Tamaro) | Kitap Yorumu

Yazar: Susanna Tamaro, Çevirmen: Eren Yücesan Cendey,
Yayınevi: Can Yayınları

Bazen bazı kitaplar beni şaşırtıyor. Olumlu anlamda. Bu kitabın ismini uzun zamandır duyuyor, kütüphaneye her gidişimde de mutlaka görüyordum. İsmiyle raflardan adeta bana göz kırpıyordu. Ancak tam da bu nedenle olacak fazla tozpembe buluyordum kendisini. Fazla tatlı, fazla yumuşak, fazla fazla fazla. Sadece ismiyle, evet. İşte önyargı böyle bir şey. Sonra bir gün, geçtiğimiz hafta, kitabı bir anda elime aldım ve bir baktım ki kütüphane görevlisine uzatıyorum. Kitabı okumak için elime aldığım ilk anda bu isim beni düşündürdü. Belki de fazla fazla değildir de, tam kararında fazla bir kitaptır, diye düşündüm. Nitekim... -şşş spoiler- Öyle de çıktı.

Kitap yaşlı bir kadının Amerika'ya okumak için gitmiş torununa yazdığı mektup şeklindeki günlüklerden oluşuyor. Tüm bu günlüklerde yaşlı kadın torununa hitap etmekle birlikte aslında bir nevi hem kendi geçmişine ışık tutuyor, hem de duygularını yalınlıkla ifade ederek hatalarını gösteriyordu. Bazen bir şeyleri batırdıktan sonra o batmış şeyleri yeniden yüzeye çıkaramayabiliriz. Böyle olduğunda batan şey yüreğimizmiş gibi gelebilir. Üstelik bu ağırlığı hisseden tek kişi bu batma olayında payı olanlar da olmaz. Herkes, bu yitişin etrafındaki her tanık, bu ağırlığı paylaşır. Bu ağırlık belki de bir gen gibi kuşaklar boyunca aktarılır. Yaşlı kadın da torunu için bunları düşünüyor olmalıydı ve belki de tam da bu nedenle ömrünün son günlerine yaklaşmışken ona bir çeşit rehber bırakmak istedi. Çünkü geçmiş değişemese de, gelecek değişebilir.

Kitabı okumayı çok sevdim. Evet kitabı da sevdim ama bunun da ötesinde onu okumayı çok sevdim. Uzun zamandır bir kitabı okurken bu denli dingin hissetmemiştim. Son dönemde okuduğum kitapları oburca, büyük bir açlıkla okumuş bitirmiştim. Oysa bu kitabı tadını ala ala okudum. Bu hissi özlemişim. İlgisini çekenlere kitabı öneriyorum.

Hoşça ve kitaplarla kalın.



ALINTILAR

"Ben, yalnızca bana ait olan bir gül istiyorum, ona bakmak, onu büyütmek istiyorum." (Sayfa 9)


''Mutlu musun? Her şeyden çok bunu merak ediyorum.'' (Sayfa 22)


''En çok da, hayatın bir koşu değil, hedefi vurmak olduğunu söylediğimde dehşete kapıldın: Önemli olan zamandan tasarruf değil, bir hedef bulmaktır.'' (Sayfa 23)


''Anımsıyor musun, yaz tatillerinde, denizden atılan havai fişekleri seyretmek için rıhtıma giderdik. Fişekler arasında bazen bir tanesi patlar ama gökyüzüne ulaşamazdı. Annemin, ninemin, tanıdığım pek çok kişinin yaşantısını düşündüğüm zaman, aklıma hep bu görüntü gelir işte. Yukarı tırmanmaktansa yarı yolda patlayan ateşler.'' (Sayfa 39)


''Sevgiye tembellik yakışmaz, onu dolu dolu yaşamak için kararlı ve güçlü devinimler gereklidir. Anlıyor musun? Ben korkaklığımı ve uyuşukluğumu soylu özgürlük kavramı ardına gizlemiştim.'' (Sayfa 50)


''Bu sapakların kimine fark etmeden girdin, kimini görmedin bile; beğenmediğin yol seni nereye götürürdü hiç öğrenemezsin, acaba daha iyi bir yer miydi, daha mı kötüydü. Bunu bilemezsin, ama gene de pişmanlık duyarsın. Yapabileceğin bir şey vardı, ama yapmadın, ileri gideceğine geri döndün.'' (Sayfa 51)


''Derinlerde bir yerde isyan etmeyi sürdürüyordum, bir yanım kendim olmayı sürdürmek istiyordu, öteki yanımsa sevebilmek için dünyanın gerektirdiği kurallara uyum sağlamak istiyordu. Ne zor bir savaş!'' (Sayfa 59)


''Zihin ne kadar çağdaş bir terimse yürek de o kadar demode oldu.'' (Sayfa 71)


''Beni frenleyen başka bir şeydi, içimdeki o minik ölüydü, anımsıyor musun? Beni durduran, ilerlememi engelleyen oydu. Duruyor ve bekliyordum. Neyi? Bu konuda en ufak bir fikrim yoktu.'' (Sayfa 94)


''O gece ansızın bir şeyin farkına varmıştım, bedenimizle ruhumuz arasında pek çok minik pencere vardı, açık oldukları zaman, buradan duygular geçiyordu, aralıksa, pek bir şey geçemiyordu. Aşk, yalnızca aşk hepsini birden ardına dek, birdenbire, şiddetli bir fırtına gibi açabilirdi.'' (Sayfa 117)


"Her akşam," demişti Ernesto, "saat tam on birde, nerede ve nasıl olursam olayım, dışarı çıkacağım ve gökyüzünde kutup yıldızını arayacağım. Sen de böyle yapacaksın ve birbirimizden çok uzak bile olsak, uzun zamandır görüşememiş bile olsak, artık birbirimiz hakkında hiç haber alamıyor bile olsak, düşüncelerimiz yukarıda buluşacaklar ve birlikte olacaklar." (Sayfa 127)


''Anlayış, bilgiçliğin kibriyle değil, alçakgönüllülükle doğar.'' (Sayfa 136)


''Çınarın altına oturduğunuzda kendiniz değil, çınar olun, ormanda orman, kırda kır, insanlar arasında insanlarla olun.'' (Sayfa 143)


''Ve sonra, önünde pek çok yol açılıp sen hangisini seçeceğini bilemediğin zaman, herhangi birine öylece girme, otur ve bekle. Dünyaya geldiğin gün nasıl güvenli ve derin derin soluk aldıysan, öyle soluk al, hiçbir şeyin senin dikkatini dağıtmasına izin verme, bekle ve gene bekle. Dur, sessizce dur ve yüreğini dinle. Seninle konuştuğu zaman kalk ve yüreğinin götürdüğü yere git.'' (Sayfa 157)





17 yorum:

  1. Bu tarz kitap kapak ve isimleri pek ilgimi çekmez ama sevdiğine göre güzeldir. Alıntılar dikkat çekici. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben kapağını sevdim ama bana da açıkçası ismiyle birlikte buram buram kişisel geliştiren bir kitap gibi gelmişti. :) Ama içinde aslında uzun bir ömür yaşamış bir karakterin gözünden çeşitli düşüncelere değiniliyor. Hem karakterin kendi yaşamını öğreniyoruz, hem de bunlardan yola çıkarak elde ettiği görüşleri. Zaten böyle düşünceyi merkeze alan kitapları seviyorum. Bu kitapta da bir kurgu vardı evet ama olaylardan çok düşünceler ön plandaydı. Benim sevdiğim bir kitap oldu özetle. İlgini çektiyse önerebilirim. :)

      Sil
  2. Gençlere öğütler gibi bir kitap yani. Kişisel gelişim gibi bir kitap yani. Tam benim tarzım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır aksine öğütle ve kişisel gelişimle alakası yok, ki olsaydı muhtemelen yarım bırakırdım. :) Sevmiyorum bu budur tarzı basmakalıp cümleleri. Yani sizin tarzınızsa pek hitap etmeyebilir. Bu kitapta daha çok kendi yaşadıklarını ve düşüncelerini anlatmış ana karakter.

      Sil
  3. Yıllar önce okumuştum. Güzeldi

    YanıtlaSil
  4. güzel kitap tabiiii :))) yanii, yüreğinin götürdüğü yere gitmek iyi bi şey mi? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihnin kılavuzluğunda evet. :) Kitabı da bu yüzden yazmış bence yazar. Yoksa başlık yeterli olabilirdi. :)

      Sil
    2. Burada zihin demişim ama tam karşılığı bu değil sanırım. Aslında bu konuda yazı da yazabilirim çünkü üstüne düşünmeden düşündüğüm bir konu (yani geri planda böyle şeyler düşünüp dert ediniyorum işte :). Zihin sorgulayan tarafımız. Çok sorgulamak da bizi ''kendi'' düşüncelerimizden uzaklaştırır. Yüreğinin götürdüğü yere gitmek de eğer söz konusu yürek bize aitse, evet olabilir diye düşünüyorum. :) Ama burada dinleme becerisinin gelişmiş olması lazım. Bizi neyin yönlendirdiğini, yürek dediğimiz, zihin dediğimiz vs gibi şeylerin kökenini iyi ayırt etmek lazım. Kendini tanımak lazım özetle. Yoksa travmalar, öğrenilmiş durumlar veya kendimize biçtiğimiz roller kararlarımızda etkili olabilir. İster bunları mantıkla ele alalım, ister ''yüreğimizle.''

      Sil
  5. Bu kitabı okuyup okumadığımı hatırlayamadım, çok tanıdık geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bilinen bir kitap. Okumadıysanız bile bence mutlaka görmüşsünüzdür.

      Sil
  6. aynı baskıyı yıllar yıllar önce okumuştum da öylesine çok içime dokunmuştu ki. kitabın kapağını görünce bile o duygularımı hatırladım. susanna tamarro farklı bir kadın samimi bir dili var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın okuduğum ilk kitabı ama durumlara derin bakan biri olduğunu düşünüyorum. Kitapta en sevdiğim şeylerden biri de karakterin düşüncelerinin bana biraz da doğu felsefesini hatırlatmasıydı. Bana da dokunan bir kitap oldu.

      Sil
  7. Böyle meşhur kitaplar insanı ürkütüyor galiba nedensiz yere insanın eli gitmiyor. Tamaro'dan Rüzgar Ne Diyor kitabını okumuştum, bir ara bu kitaba bakayım. Keyifli okumalar, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, en azından ben popüler kitaplara temkinle yaklaşıyorum. Bazen beğendiğim, bazen o kadar da beğenmediğim çıkıyor. Bu kitap beğendiklerimden oldu. :) Yazardan başka kitaplar da okumak istiyorum. Teşekkür ediyorum. :)

      Sil

Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.